A boldog bizottság
Tervtanács előtt Tomay Tamás és munkatársai Kacsa utcai épülete

Tomay Tamás és munkatársai, Galina Zoltán illetve Szabó Zoltán október 19-én mutatták be a Fővárosi Tervtanács előtt a II. kerületi, Kacsa utcai telekre tervezett, irodákat és üzlethelyiségeket tartalmazó épületük terveit.

A helyszín egy sarokfoghíj, ami a Gyorskocsi utca meghosszabbításának eredményeképpen jött létre. Az épület a felszínen két, sötét téglaburkolatú tömbből áll, ezeket alul a mélygarázs köti össze. A megosztás lehetővé teszi a zökkenőmentes alkalmazkodást a találkozó utcák eltérő épületmagasságaihoz, illetve 25%-nyi "kvázi-közterület" kialakítását, amibe egyik oldalról a meglévő, szép tűzfalat is be lehetett vonni.

Skardelli György opponenciájában méltatta a terv egységességét, jó értelemben vett eszköztelenségét, nyugalmát és izgalmasságát. Szerinte ez az elemi erejű, puritán, példamutató épület megkérdőjelezhetetlenül mai, ugyanakkor hitelesen közvetíti a Víziváros hangulatát.

A rövid vita azt is érzékeltette, hogy egy színvonalas terv esetén a kérdezők minden jóindulata és szakszerűsége ellenére van valami megalázó abban, ha a tervezőnek az utcavonaltól való eltérést, tűzvédelmi szempontokat, szomszédoktól való távolságot és hasonlókat firtató kérdésekre kell válaszolnia (lássuk be, a nem színvonalas tervek bírálata ugyanakkor a Tervtanács számára lehet megalázó).

A vitát követő összegzésében Schneller István elnök azt mondta, a Tervtanács ritkán örülhet egy tervnek, de ez a mostani ilyen, ennek megfelelően "dicséretesen" támogatja, külön kiemelve az anyag- és színhasználatot.

tt.