Póz/pénz/funkció
ING irodaház, Dózsa György út

Multinacionális ingatlanfejlesztő egyedi terméke a Dózsa György úton álló ING irodaház, közvetlenül az egykori MÉMOSZ székház mellett (arról lehetne mesélni). A termék csomagolása maga a homlokzat, ami kidőlést imitál, részleteiben pedig más extra pózokat. Ezzel olyan végtelen szövet - kő-acél-üveg-szövedék - benyomását kelti, ferdített ablakokkal fűszerezve, amit éppen ott nyestek el lent és fönt, ahol a ház kezdődik-végződik. Néhol túllóg, aláfordul, átúszik teljes üvegfelületbe, főképp a földszinti bankfióknál és a két bejárati csarnoknál. Ez utóbbiakat csak a padlón nem határolja üveg: épületmagas átmenetek a szabad külső és a szigorúan funkcionális belső terek között. Melyek a leszorított mennyezettel, a mesterséges szellőzéssel és világítással abszolút megfelenek az internacionális iroda-rendeltetés követelményeinek. Az ablakok itt is többnyire kitérnek a függőlegesből.

Az épület tartószerkezete vasbeton - ma már ezzel a technológiával bármi gyorsan leszabható, a lehetőségek korlátlanok. A homlokzat kicsit komplikáltabb, ám azt jóelőre kiszaszerolták, computertechnikával ugyanúgy termékesítették, ahogy annak idején, az eklektika 19. századi tombolásakor gipszbe öntötték az összes homlokzati szobor-mütyűrt. Ezt persze most kicsit komplikáltabb lenne utánozni. Pesten építészeti esemény lett ez a ház-ruha, s van rá esély, hogy egy moszkvai ingatlan-termék is hamarosan ebben fog pózolni. Legfeljebb ha térben álló lesz, például toronyház, akkor mind a négy oldalán ilyet ölt magára - teljes lehet az ajándék-csomag érzet a'lá dekonstrukció.

vm.

A cikk megjelent a Magyar Hírlapban.

ING Központi Irodaház,
Budapest, VI., Dózsa György út 84/c.
Építész: Erick van Egeraat és munkatársai: Benkő Ágnes, Beczner Balázs, Darko Kovacev, Bódi Eszter, Tiba János, Z. Halmágyi Judit, Michael Rushe, Balajti Zita, Gyüre Zoltán, Bálint Zsófia, Gutvill Zsófia, Láncos Áron, Grand Gabriella, EEA Budapest építésziroda.
Ingatlanfejlesztő: ING Real Estate.
Teljes szintterülete 40000 m2, az irodaterület 24000 m2, földalatti parkolóhelyek száma 376.
Átadás éve 2004.

Kapcsolódó oldalak:
Vargha Mihály: Csiklándani - a szemnek
15 év tranzit: ING Központi Irodaház