Építészeti Alkotóhét a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara hagyományosan minden évben megrendezi az Építészeti Alkotó Hetet. Idén az I. és a II. éves építészmérnök hallgatók - a megadott témában, konzulens tanárokkal - készítik el terveiket április 18-tól 22-ig.

A feladat az I. évfolyam hallgatói részére:
építészeti jel megfogalmazása a Feneketlen tó területén Buda jelentős közparkjának átfogalmazására. A Feneketlen tó és zöldterülete Buda meghatározó térstruktúrája.

A kertet Dr. Mőcsényi Mihály kerttervező tervezte az 1960-as években. Területén helyezkedik el a volt Park Étterem - tervezője Reischl Antal építészmérnök, a Műegyetem professzora - és a Szabadtéri Parkszínpad, ami jelenleg üresen áll. Területén ötletszerűen helyeztek el közszobrokat. (Bartók szobor, Kosztolányi szobor, Felszabadulási emlékmű és Csontos Aladár által tervezett beton térplasztikája.)

A II. éves építészmérnök hallgatók feladata:
Hangszer vagy hangkeltő konstrukció építése, bemutatása, működése. Az alkotóhét célja hangfunkcionális építmény, vagy annak modelljének létrehozása szorosan kapcsolódva valamilyen architektúrához.

A témában előadást tart Tillmann József filozófus a Magyar Iparművészeti Egyetem tanára, Wilheim András zenetudós, valamint Csapó Gyula és Hortobágyi László zeneszerzők.

A kiállítás megnyitója április 22-én 12 órakor lesz, megnyitja DLA Lázár Antal a BME Építészmérnöki Kar dékánja.