Budapest, II. Kapás u. 26-44.
Lakóépület együttes

A feladat nem volt szokványos: olyan, utca hosszúságú épület tervezése a Vizivárosban, a Margit körút szomszédságában, ami a Kapás utcát UTCÁVÁ alakítja. Tömbrekonstrukció is egyben, a Margit körút - Szász Károly u. - Varsányi Irén u. - Kapás u. lakótömb az új épülettel bezárul, teljessé válik.

Az északkeleti fekvésű Kapás utcában olyan épület tervezésére törekedtünk, melyben a kedvezőtlen tájolás ellenére jó lakások alakíthatók ki, és ami nagy méretei ellenére nem rontja, hanem emeli a szomszédos - páratlan oldali - lakóépületekben lévő lakások értékét, biztosítja benapozásukat. A választott beépítési mód a telek délnyugati határvonalán végighúzódó tűzfalon lévő ablakok benapozottságát is biztosítja, ezáltal növeli a Szász Károly utcai - ezen ablakok mögötti - lakások értékét. Végül megoldást kellett találnunk a nagyméretű tűzfal továbbra is szabadon maradó tömör felületeinek "humanizálására".

A felsorolt problémákat a következő telepítési móddal oldottuk meg:

Zártsorú beépítés helyett láncházszerű beépítési módot javasoltunk. A négy épületszárny között három, 15x24 m-es nagyméretű belső udvar alakult ki.

Az udvarok északkeleti és délkeleti térfalát az új épületek képezik, a harmadik térfalat a Szász Károly utcai épületek felújított (újravakolt) és kerámia lapokkal díszített tűzfalszakaszai adják. A régi és új épületek együtt, egymást erősítve (a homlokzatok színben is összehangolva) alkotják a Kapás utca új arcát a Margit körút és Varsányi Irén utca közötti szakaszon.

A négy épületben épületenként 20-22 db, összesen 81 db lakást alakítottunk ki, 30 m2 - 170 m2 alapterülettel. A -1 pinceszint 82 gépkocsi fogadására alkalmas. Az épületek tűzfal melletti traktusai kétszintes lábakra támaszkodnak. Így lehetővé vált a meglévő tűzfal és az új épület közötti 12 m széles, 122 m hosszú hátsó udvar létrehozása.

Tetőkerteket alakítottunk ki a -1-es szinten lévő mélygarázs felett, az első emeleti lakásokhoz kapcsolódóan, valamint a tetőtéri lakások szintjén. Fontos homlokzatképző elem az I. emeleti színes indiai, palás szerkezetű kőburkolat. Sárga, vörös, zöld, csokoládébarna és szürke színű kövek, valamint a pilléreken lévő fehér kőburkolat teszi vidámmá, játékossá az épületegyüttes utcai homlokzatát.

Budapest, II. Kapás u. 26-44.
Lakóépület együttes

Megbízó: OTP Ingatlan Rt.
Közreműködő tervezők:
Felelős tervező: Hajnal Építész Iroda Kft.
Építészet: Hajnal Zsolt Ybl-díjas építész, Harangi László Barna, Kendelényi Péter, Lengyel Ágnes, Rimóczi Imre

Statika: Ujváry-Menyhárt Zoltán - H.U.E. Építőipari Bt.
Épületgépészet: Porosz Géza - Porosz és fia Bt.
Elektromos: Hajnalné Szemán Ágota, Kendelényi Jánosné - Hajnal Építész Iroda Kft.

Épületszerkezetek: Horváth Sándor - Pataky és Horváth Építész Iroda
Kertépítészet: Nemes Zoltán - Várkert Kft.
Környezetvédelem és Garázstechnológia: Rödönyi Károly

Akusztika : Józsa Gusztáv - Józsa és Társai 2000 Bt.

Tűzvédelmi konzulens: Venczel Sándor - TŰZ-ÉRT-Ő Bt.

fotó: Haider Andrea

Budapest, 2004. január 24.
Hajnal Zsolt