FIGYELŐ ÉPÍTÉSZETI DÍJ 2002
www.epiteszforum.hu
Főoldal Irodaházak és igazgatási épületek Turisztikai létesítmények Betonépítészeti Különdíj
1500 m2-nél nagyobb közösségi célú létesítmények 1500 m2-nél kisebb közösségi célú létesítmények
1500 m2-nél kisebb közösségi célú létesítmények
 
Gyógyszertár
Tura, Petőfi tér 25.
Építészet:

Holecz János

Építtető: Aqua Fontis Patika Bt.

Helyszín :

A megközelítően sík ingatlan Tura központjában helyezkedik el. A telken korábban álló lakóépület le lett bontva. A szomszédos telkeken földszintes családi házak, a közelben a kisváros meghatározó méretű épületei: a parókia és a község temploma állnak.
Az épület elhelyezése és léptékének meghatározása során a környezet, a település központjának kialakult beépítéséhez igazodtunk. A tér sarkán lévõ épületen kerülni akartuk a „sarokház” jellegû építészeti elemeket, ugyanakkor, a megtartott oldalhatáron álló beépítés mellett mindkét irányba hangsúlyos utcai homlokzatot építettünk. A kerítés elhagyása új minõséget teremtett, az épület közvetlenül kapcsolódik a közterületekhez.

Épület :

A tervezett épületben a földszinten a gyógyszertár, a tetőtérben szolgálati lakások helyezkednek el. A földszintes, tetőtér beépítéses épület nyeregtetős, a telek hosszirányával párhuzamos gerinccel.
Az officina fölött kiemelt oromzat emelkedik. Az utca felé néző officina és labor előtt az árnyékolást biztosító előtető húzódik, mely befordul az épület mögé.
A gyógyszertár bejárata az épület sarkán, fedett tornác alatt nyílik. A bejárat kelet felé lejtőn, a déli oldalon lépcsőn közelíthető meg. A gazdasági - személyzeti bejárat a hátsó gazdasági udvaron át érhető el.
A tetőtéri lakásokhoz vezető lépcsőház ajtaja az épület közepén, fedett tornácról nyílik.
A főépület udvar felé néző homlokzata előtt faszerkezetű védőtető húzódik, alatta kap helyet a kerékpártároló és hulladékgyűjtők.

Helyiségek :

A gyógyszertár központi tere az officina. Innen nyílik a keletre néző ügyeletes szoba és iroda, kapcsolódik hozzá a labor helyiség és a raktár. Az officinából hátra vezető közlekedőről nyílnak a kiszolgáló helyiségek. Az öltöző, az étkező és a tágas átvevő az épület nyugati végén helyezkedik el.
Az átvevőből nyílik a laborhoz átadóablakkal kapcsolódó padlóösszefolyós mosogató helyiség.A különféle nyersanyagok, áruk tárolása részben az officina mögötti raktárban, illetve a hűvös raktárban és a közlekedő mentén kialakítható beépített szekrényekben lehetséges. Bizonyos anyagok tárolására a laborban is van lehetőség, a nagyobb egységcsomagok és a göngyöleg tárolására az átvevőben biztosított a hely.
A takarítószer tárolóban kap helyet az épület fűtését biztosító kazán. Az öltöző előterében mosdó található, innen nyílik a zuhanyzó.
A tetőtérben a patikában dolgozó gyógyszerészek kapnak szolgálati lakást. Ügyeleti szolgálat esetén szükséges lehet a gyors átjárás ezért a lépcsőházból ajtó nyílik az officinába.
Az épület mögötti zárt udvaron parkolhatnak a dolgozók járművei, a betegek, ill. vevők az épület előtt kialakított parkolóhelyen várakozhatnak.
Az épület előtti alacsony támfallal lekerített részen gondozott díszkert lesz telepítve.

© www.epiteszforum.hu