FIGYELŐ ÉPÍTÉSZETI DÍJ 2002
www.epiteszforum.hu
Főoldal Irodaházak és igazgatási épületek Turisztikai létesítmények Betonépítészeti Különdíj
1500 m2-nél nagyobb közösségi célú létesítmények 1500 m2-nél kisebb közösségi célú létesítmények
1500 m2-nél kisebb közösségi célú létesítmények
 
Pécsi Sportiskola futófolyosó és súlyemelő csarnok
Pécs, Jedlik Ányos 5.
Építészet:

Dr. Bachman Zoltán DLA

Építtető: Pécs MJ Város Önkormányzata

A Sportiskola a régi futófolyosóját egy sajnálatos tűzeset során „vesztette” el 1999-ben, ezen esemény indukálta egy új épület tervezését és építését.
A régi épülettől eltérően a funkciók bővültek, a helyi súlyemelő egylet (edzőterem híján költözniük kellett a régi bérleményükből) számára tervezett súlyemelő csarnokkal és az iskola alagsorában öltözőkkel. A tervezési megbízást Dr. Bachman Zoltán DLA kapta, mivel a leégett futófólyosó tervezése az ő nevéhez fűződik. Az irodában a tervezői munkával (az ötlettervi, engedélyezési és kiviteli tervekkel) és az ehhez kapcsolódó eggyeztetéseket Rohoska Csaba építésztervező végezte Dr. Bachman Zoltán DLA vezető tervező segédlete mellett.

A tervezés során, a fő szempont az iskola igényeit minél jobban kielégítő épület létrehozása volt, amit a nagyon szűkös telekadottságok nehezítettek meg leginkább.
Az épület alaprajzi kontúrját erősen befolyásolta a meglévő épület telken elfoglalt helye, valamint a meglévő közművek nyomvonala, illetve a külső sportpályák helyzete.
A másik és talán még fontosabb szempont az volt, hogy az épület „arculatában” mégsem keltse egy csarnok hatását. Ezért választottuk a homlokzatra burkolatként a téglát, ami a futó, és a közlekedő folyosó, valamint a csarnok épület bütüfalainak burkolásához használtunk.
Az egyetlen homlokzati oldalon, a tetőfelületektől eltekintve (a csarnok épületen) található csak trapézlemez burkolat.

© www.epiteszforum.hu