FIGYELŐ ÉPÍTÉSZETI DÍJ 2002
www.epiteszforum.hu
Főoldal Irodaházak és igazgatási épületek Turisztikai létesítmények Betonépítészeti Különdíj
1500 m2-nél nagyobb közösségi célú létesítmények 1500 m2-nél kisebb közösségi célú létesítmények
1500 m2-nél kisebb közösségi célú létesítmények
 
Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Könyvtár-Tornaterem épület
Sárospatak, Eötvös 5-7.
Építészet:

Mándoky József

Építtető: Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Föiskolai Kar

A tervezés során figyelemmel kellett lenni a terület exponált belvárosi jellegére, a Főiskola épületének jellegzetes felvidéki, pártázatos kialakítására, és építészeti részleteinek értékeire (tervezői: Lechner Jenő és Wargha László), a szemben lévő Makovecz Imre tervezte művelődési ház épületre, a városrendezési terv zártsorú beépítési igényére.

A könyvtár épülete a tanulmányi szárny és a meglévő tornaterem közé került, funkcionálisan is kapcsolódva mindkettőhöz. Nehézséget okozott az eltérő magasságú szintek padlóvonalainak összerendezése, valamint az épülettömegek kapcsolása, különösen, hogy a tanulmányi épület és a régi tornaterem műemléki védelemre javasolt épületek listáján szerepelt.

A könyvtár közvetlen utcai bejáratának biztosítása és a vagyonvédelem miatt került be a második lépcsőház, az akadálymentesség miatt a felvonó, ami az eredeti alapterületet csökkentette. A földszinten a szabadpolcos terem, az emeleten olvasók, - amelyek előadótermekként is használhatók - az audió és videó termek, a tetőtérben az irodák és kutatószobák kaptak helyet, a raktárak az alsó két szinten vannak, a kiszolgáló helyiségeket szintenként biztosítottuk.
A szűk anyagi lehetőségek néhány tervezett megoldást meghiúsítottak, ezeket később pótolják.

A tornaterem és a kiszolgáló helyiségek felújítása egy szinten elkészült, a felső szintek befejezéséhez további anyagi lehetőségek szükségesek. A homlokzatai utcaképi okok miatt koncepcionálisan elkészültek, de további részletképzések szükségesek a befejezéshez.

© www.epiteszforum.hu