Folyamatos kommunikáció
Alexa Zsolttal Pásztor Erika Katalina készített interjút a 15 év tranzit c. kiállítás kapcsán

Építészfórum: Hogy érzed magad?

Alexa Zsolt: Jól. Újra és újra bebizonyosodik, hogy mennyire fontos, hogy folyamatosan kommunikáljunk egymással. Nem egy sörözés melletti beszélgetésre gondolok, hanem arra, hogy leülünk hárman, és megbeszéljük azokat a dolgokat, amiket előtte rendszerbe szedtünk. Ez a team nem attól működik jól, hogy három jó tervező együtt dolgozik, hanem hogy folyamatosan megosztják a gondolataikat egymással, nem csak rajzi vagy építészeti szinten, hanem minden szinten. Attól tudunk erősek lenni, ha teamként elég ismertségre tudunk szert tenni, hiszen kialakult egy kapcsolat az egyetemen, de ezt tovább kell fejleszteni.

ÉF: Mire gondolsz pontosan?

AZs: A nevünk éppúgy felmerülhetne az építészeti társadalomban vagy az egész társadalomban, mint ahogy felmerül most több nagy építész neve. Ezt szeretnénk elérni és innen továbblépni. Az ismertségen azt értem, hogy be kell kerülnünk a körforgásba, hogy megtanulják a nevünket a kívülállók is. Azt gondolom, hogy az építészet területén ez egy hosszú folyamat, de vannak fórumai.

ÉF: Milyen stratégiával lehet ismertté válni?

AZs: Ez egy jó kérdés. Mindenképpen a média az egyik tényező, aztán az építészeti fórumok, ide értem a pályázatokat vagy a saját projekteket. A pályázatok kommunikálása nem feltétlenül a mi dolgunk, erre már van egy fejlődő fórum. Csináltunk már kiállítást is, ami szintén jó arra, hogy megmutassuk magunkat. Nem azt mondtam, hogy híresek akarunk lenni, vagy hogy ez a végcél, hanem ha úgy dolgozunk, hogy az másnak is tetszik és időtálló, akkor annak lesz következménye.

ÉF: Mit jelent ma az, hogy időtálló?

AZs: Ha konkrétan építészetről beszélek, ott funkciófüggő, de azért az még ma is érvényes, hogy szükség van arra, hogy időtálló legyen az épület, és ezáltal nyugalmat sugározzon a környezetében. Az építészet régi szerepe, hogy óvó, védő hellyel szolgáljon, és ebben benne van az, hogy nem változik napról napra vagy nem tűnik el egyik napról a másikra, hogy aztán valami más jöjjön a helyére. Úgy készül, hogy időtálló legyen, hogy nemzedékek használják egymás után, akik szeretik és tudnak benne élni.

ÉF: Te vissza fogsz költözni abba a házba, ahol felnőttél?

AZs: Én nem fogok visszaköltözni, de más bele fog költözni.

ÉF: Miért nem költözöl vissza?

AZs: Nem azért, mert nem akarok, hanem mert nem ott dolgozom másik két emberrel, ahol én éltem régen. Attól én most földrajzilag elég messze kerültem. Kétszáz kilométerre.

ÉF: Hány éves vagy?

AZs: Huszonhét leszek.

ÉF: És te vagy a leginkább számítógépfüggő?

AZs: Nem vagyok függő, függőségről szerintem a nyolc és tizenhat közöttieknél lehet beszélni. Nagyon sokat olvasok, az egyik irány, amit követek és kutatok, az nyilván a számítástechnika. Ülök a gép előtt, mert ott lehet információt szerezni.

ÉF: Mi foglalkoztat mostanában?

AZs: Alapvetően a munka és az építészettel kapcsolatos dolgaim. Nem is a termelés, hanem a cégünk és saját magunk rendszerezésével való foglalkozás, a weboldaltól a különböző elméleti dolgokig.

ÉF: Hogy állsz az egyéb társas kapcsolatokkal?

AZs: Jól, mindhármunknak van párja. Volt egy egyéves időszak, amikor annyira elmosódtak a határok a munkánk és a szabadidőnk között, hogy tényleg nem lehetett különbséget tenni aközött, hogy mikor dolgozunk és mikor nem. Akkoriban mindhárman ott laktunk, ahol dolgoztunk. Egy idő után mindenki inkább azt igényelte, hogy ne töltse ott minden idejét. Mostanra kialakult, elég határozott kerete van az életünknek.

ÉF: Nem tartasz attól, hogy a jól működő kapcsolatotok megszenvedheti a szervezettséget?

AZs: Azért nem tartok tőle, mert a munkamegosztás, a team-munka csak így tud működni. Ez már korábban is megvolt, csak tudatosan kell fejleszteni.

ÉF: Mi a munkamódszeretek, hogyan visztek végig egy projektet?

AZs: Tervezési szinten többnyire együtt alakítunk ki egy koncepciót, amiben mindhármunk véleménye fellelhető valahol, és azután a munka többi részének kialakult rendszere van. A szövegtől a látványokon át a műszaki rajzokig fel tudjuk osztani a munkát.

ÉF: Mi a te részed ebből?

AZs: Én többnyire a számítógépes grafika részét csinálom.

Pásztor Erika Katalina, 2004 tavasz

Kapcsolódó oldalak:
Schreck Ákos, Rabb Donát, Alexa Zsolt - Interjú a minusplus_architects tagjaival.
A minusplus_architects pályaműve - a Műteremház Angyalföldön, a Reitter Ferenc utcában pályázathoz.